Ebre – Viquipèdia que es la anoxia cerebral

El nom està plenament documentat en les fonts antigues com a ἴβηρος i ἴβηρ en llengua grega, i hiberhus i iberus en llengua llatina. Tanmateix el seu origen no és clar. La teoria més acceptada afirma anoxic brain injury recovery stages que el nom deriva d’ iber, antic hidrònim utilitzat pels pobles ibers abans de l’arribada dels grecs, que també va ser portat per un altre riu al sud de la península (identificat amb el riu tinto, a la província de huelva) que hauria donat nom a la península ibèrica (ιβηρία en grec, hiberia i iberia en llatí) i als pobles ibers (ἴβηροι en grec, hiberi i iberi en llatí). L’etimologia d’aquests hidrònims ha estat relacionada amb els mots bascs ibar (‘ribera’ o ‘marge del riu hypoxic ischemic encephalopathy in adults symptoms’) i ibai (‘riu’), i seria compartida pels noms d’altres rius com l’ ibor (afluent del tajo a càceres) i l’ íbias (afluent del navia a astúries).


Aquesta etimologia és avalada pel diccionari català-valencià-balear d’ alcover i moll. [2]

Una altra etimologia més dubtosa planteja que nanoxia deep silence 3 vs fractal design r5 el mot deriva del grec antic έβρος, que significaria ‘ample’ i que fonèticament sona "ebros". Aquesta teoria es fonamenta explicant que aquesta hauria sigut la primera designació que van donar-hi els grecs quan van arribar a la costa occidental mediterrània, cap al 575 ac, i van veure els 345 metres d’amplada màxima de la desembocadura de l’ebre. Així doncs, diu que originàriament el terme iberia, usat per a designar la totalitat de la península, derivaria d’una deformació del terme grec arcaic que designa l”ample i extens’. [3] tanmateix, aquesta teoria topa amb el fet que el nom grec del riu era ἴβηρος i ἴβηρ, com s’ha assenyalat més amunt, i no "έβρος", i que el mot grec per a "ample" era εὐρυς. En l’antiguitat sí que va existir un riu anomenat έβρος, l’ hebros, l’actual maritsa a tràcia anoxia definicion.

Entre d’altres, l’ebre passa per reinosa, miranda de ebro, haro, logronyo, calahorra, alfaro, tudela, alagó, saragossa, casp unspecified anxiety disorder dsm 5 code, mequinensa, faió, riba-roja d’ebre, flix, ascó, móra d’ebre, miravet, tivenys, xerta, aldover, tortosa, amposta, sant jaume d’enveja i deltebre. Al seu pas per terres de parla catalana dona nom a l’espai anomenat terres de l’ebre, unit per la parla (el tipus de català) i la història comuna vertebrada pel riu. L’ebre va ser escenari d’una de les batalles més importants de la guerra civil espanyola. Entre les localitats d’el cortijo (la rioja) i assa (àlaba) es troba el pont mantible, un pont romà sobre el riu.

Desemboca al mar mediterrani al parc natural del delta de l’ebre, que va ser creat hypoxic ischemic brain injury recovery l’any 1983 per la generalitat de catalunya, als termes municipals de deltebre (riba nord, a la comarca del baix ebre) i sant jaume d’enveja (riba sud, a la comarca del montsià, tot plegat a tarragona), formant un gran delta on l’ illa de buda parteix el corrent en dos braços principals (gola nord i de migjorn). La desembocadura de l’ebre s’anomena, precisament, les goles de l’ebre. El delta de l’ebre és la zona humida més important de catalunya i la seva superfície total és de 7.736 hectàrees.

L’ebre pateix les seves crescudes més anoxic tank process freqüents a l’estació freda, d’octubre a març, tot i que de vegades s’allarguen al tram final fins al maig; les d’estació freda solen estar lligades al règim pluvial oceànic, mentre que les primaverals són fruit de la fossa de les neus dels pirineus. Els estiatges es produeixen a l’estiu: de juliol a octubre, a miranda de ebro i de finals d’agost i primers de setembre a tortosa.

Les seves aigües s’aprofiten en nombrosos punts per al regadiu mitjançant canals com l’ imperial, el tauste i, al tram final, els anxiety meaning in hindi canals de la dreta i l’esquerra de l’ebre, que neixen a l’assut de xerta. El seu cabal es regula pels embassaments de mequinensa i riba-roja. Aquests embassaments fan que actualment el delta de l’ebre pateixi un fenomen de regressió, ja que aturen els sediments que haurien d’arribar a la desembocadura i, per tant, la mar va guanyant espai a la terra.

El riu ebre té una zona de desembocadura al mar, cosa que fa que es barregi l’aigua tant dolça com salada (estuari), però en un cas gairebé excepcional, l’ebre, tot i desembocar al mar, la majoria anoxic brain damage treatment de la seva aigua és dolça, la qual es manté a la superfície del riu. En canvi, l’aigua salada, que també es filtra tot i que amb poca quantitat, es manté al flanc inferior del riu.

El biòleg carlos ibáñez, autor d’una tesi doctoral sobre el funcionament ecològic de l’estuari what is anoxic brain injury de l’ebre, segons la qual la disminució del cabal d’aigua dolça derivada del transvasament del riu implicaria un augment de la penetració d’aigua salada a l’estuari i aquest fet comportaria cinc riscos principals: la salinització de la conca, la qual cosa degradaria els conreus; la regressió del delta, amb els perills que suposaria per a les zones naturals nanoxia deep silence 4 build i agrícoles; la intrusió marina o, dit d’una altra manera, l’entrada d’aigua salada al riu amb la consegüent afectació dels cítrics i altres conreus propers (conreus d’arròs); la contaminació de l’aigua, que, entre altres coses, faria disminuir la pesca marina del delta i les pèrdues en riquesa biològica i en producció de les explotacions d’aqüicultura. [13]

El fet que estigui compost tant d’aigua dolça com salada fa que la zona del delta de l’ebre, incloses les seves bases, canals i llacunes que es componen també de l’aigua del riu, siguin molt riques en diversitat de fauna marina. Les famoses llacunes que envolten el delta (tancada, encanyissada, etc.) tenen aquesta barreja d’aigua, que fa que tinguin aquesta abundància d’animals anxiety meaning in gujarati marins, i per això el delta és un dels parcs excepcionals amb tanta varietat de fauna marina com diversitat vegetal. En el moment en què es duu a terme el transvasament, l’aigua dolça disminueix, òbviament, i fa que aquesta diversitat de fauna marina i vegetal es redueixi veritablement.

• la proliferació del fitoplàncton per un excés de nutrients és molt forta en un període de cabals baixos (període càlid), la qual cosa comporta una gran acumulació de matèria orgànica al fons de la falca salina, que anxiety neurosis meaning in hindi implica un consum important d’oxigen (anòxia) a la falca salina, la qual cosa implica una desaparició total de vegetació i fauna aquàtiques.